Yazılımcılar neden iş arayışına girer?

Yazılımcılar neden iş arayışına girer?

Merhaba Sayın Okuyucular,

Bu yazımda yazılım sektöründe iş değişikliğine neden olan konulara değineceğim.

Birçok farklı insanla çalışma fırsatı buldum. Kendimin ve çalışma arkadaşlarımın neden iş değiştirme ihtiyacı duyduğunu bizzat gözlemledim.

Bu konuyla ilgili önemli başlıkları detayları ile açıklamaya çalışacağım.

  • Mesleki Tatminsizlik: Yazılım sektörü devamlı değişiyor ve gelişiyor. Sürekli ayni işle uğraşmak belli süreden sonra sıkıcı olmaya başlıyor. Kendini geliştiremeyen kişiler bir süre sonra farklı arayışlara giriyor ve iş aramaya başlıyor. Motivasyon yazılım geliştirmenin en önemli kaynağıdır. Bunu sağlamak için yazılımcıya farklı konular ile ilgilenmesi için imkanlar sunulmalıdır. Özgür bırakılmalı ve gelişimine destek olunmalıdır. Yaptığı işler monotonlaştığı zaman kişi, belli bir süre dayanıyor ama daha sonra iş arayışlarına başlıyor.
  • Yönetim: İş verenler genellikle iş odaklı oluğu için personelini pek düşünmüyor. Her işin vaktinden önce yapılmasını istiyorlar. İşler kısa sürede bitecek şeklinde müşteriye söz veriyorlar. O süre içinde bitirmesi için de çalışan kişiye baskı yapıyorlar. Bu baskı sonucu kalitesiz işler ortaya çıkıyor. Böylece kalitesiz işlerin çalışana yansıması ile kopmalar başlıyor. Ayrıca yönetimin çalışanları kontrol altına almak istemesi, onu izlemesi çalışanı oldukça rahatsız ediyor. İşleri yetiştirmek için canla başla çalışırken takdir etmeyip, işe birkaç kez geç geldi diye veya işi yetiştiremedi diye çalışanı mutsuz etmek oldukça can sıkıcı bir durum oluyor.
  • Takdir Edilmemek: Yapılan işler sonucu eline sağlık, tebrik ederim, çok güzel iş çıkartınız gibi geri bildirimler almayan yazılım geliştirici bir süre sonra yaptıklarının beğenilmediğini düşünmeye başlıyor. Bazen de yapılan işler küçümseniyor. Yapılan başarılı işler görünmezken, hatalara odaklanılıyor. Bunlar çalışanı olumsuz etkileyip iş arayışına neden olabiliyor.
  • Arkadaş Ortamı: Zamanımızın çoğunu iş arkadaşlarımız ile geçiriyoruz. Arkadaşlarımız ile yaşadığımız sorunlar kişiyi mutsuz ediyor. Eğer aradaki iletişim sorunları ve kişisel problemler çözülmezse iş verimi de düşüyor. Kişi kendi içine kapanıyor. Yavaş yavaş arkadaşlarından kopup iş arayışı içine giriyor.
  • Sorumluluk Verilmemesi: Bizim sektörde kişisel tatmin çok büyük öneme sahip. Çalışan sorumluluk almak ve başarmak istiyor. Devamlı üstlerinden iş almak, yönlendirilmek istemiyor. Bazen özgür olmak istiyor. Kendisine güvenilmeyen çalışan, çalıştığı kuruma karşı bağlılığı düşüyor. Aradaki bu güvensizlik uzadığı sürece çalışan hep bir arayış içinde oluyor.
  • Aldığı Ücret: Çalışan hak ettiği ücretten az aldığını düşünmeye başladığında verimi düşüyor. Kendini işe veremiyor ve bir arayışa giriyor. Bir de birlikte çalıştığı, aynı işi yaptığı arkadaşlarının daha yüksek ücret aldığını öğrenirse daha kötü hissediyor kendini.
Back To Top